De comfort zone
Wanneer je in de comfort zone zit, voelt het vertrouwd. Wat je doet is bekend. Je herkent processen en patronen en weet dat je het kunt. Binnen deze zone ben je op je gemak. Zit je echter te lang in de comfort zone, dan loop je het risico zelfgenoegzaam te worden en weinig motivatie te hebben om te veranderen.
We horen in onze trainingsprogramma’s met enige regelmaat van deelnemers dat ze het wel fijn vinden om in de comfort zone te zitten en dat ze daarom geen stappen daarbuiten willen zetten. In feite zijn er dan vrijwel altijd andere redenen waarom ze daar zitten. Vaak zien ze op tegen het oppakken van nieuwe taken en verantwoordelijkheden. Meestal kunnen ze dat overigens wel leren, maar zijn ze niet gemotiveerd om te veranderen en de benodigde inspanning te leveren. Dat hoeft niets met de taak te maken te hebben. Vaker is er het gebrek aan zelfvertrouwen het te kunnen leren of er is simpelweg geen gevoel van urgentie.
In beide gevallen wordt er geen doel geformuleerd en worden er geen stappen gezet. Hoewel de comfort zone dus een plek is waar het veilig is en waar je op adem kunt komen, kan het ook leiden tot gebrek aan uitdaging (routine) en stagnatie van ontwikkeling. Regelmatig zien wij dat in onze programma’s terug als een gevoel van onrust. Mensen voelen zich gevangen in een sleur en hoewel ze vaak wel willen veranderen, weten ze niet hoe. In het meest extreme geval is de context in de tijd van stagnatie dermate sterk veranderd (bijvoorbeeld door automatisering), dat het gat onoverbrugbaar wordt en ze niet meer kunnen aansluiten.
De stretch zone / Groeizone
In de stretch zone of groeizone dagen we onszelf uit. We zoeken nieuwe, onbekende situaties op. Nieuwe prikkels leiden hier niet tot blokkades, maar geven juist energie en werken motiverend. De stretch zone is waar het leren plaatsvindt. Je krijgt er nieuwe indrukken, maakt ook fouten, maar daar leer je van. Voor de managers onder jullie opgelet: doorgaans moet men zelf de beslissing nemen om deze stap te zetten. Wanneer mensen onder druk worden gezet om buiten de comfort zone te stappen terwijl ze er niet klaar voor zijn of zelfs bang voor zijn, kunnen ze gemakkelijker doorschieten naar de panic zone.
De stress / panic zone
In de panic zone of paniek zone kan het je aanvliegen. Je wordt angstig, gestrest en voelt je overweldigd. In deze zone blijven mensen continu alert wat vaak ook ten koste gaat van slaap. Hoe men daarmee omgaat verschilt van persoon tot persoon. Sommigen gaan vluchtgedrag vertonen, anderen proberen de situatie zo lang mogelijk te negeren. Het leerproces stagneert en de stressklachten worden steeds sterker als er geen interventies plaatsvinden.
De kunst van een leven lang leren, ontwikkelen en presteren zit ‘m in het kennen van je eigen grenzen, het moment herkennen dat de druk te groot wordt en tijdig bijsturen.